Somlói Borászatok

Balogh Kispincészet

Balogh Béla borai

Terület: 0,2 ha, nyugati oldal.

Küldetés: Egészséges szőlőből egészséges bor

Igazi “somlai” családi kispince, ahol két generáció , a somlószőlősi szülők és a szentendrei gyerekek közösen műveli a szőlőt. Olaszrizlingből, chardonnay-ból és furmintból készült házasításaik rendhagyóak a somlói “cuvée”-k sorában. Csak 2 l-es kiszerelésben kapható. A pince új neve: Húdejó Pince.

Lédig eladásaink üde színfoltja

Barnabás Pince

barnabas pince somlo

Terület: 0,6 ha, déli oldal.

Küldetés: Valódi kézműves bor készítése, a legjobb területen termesztett legjobb magyar fajtákból, a lehető legtermészetesebb módon

Kevés olyan palackozott bor van a Somlón, amit annyira vártunk, mint Barnabás pince Hárslevelűje és Furmintja. A több, mint tíz éve egyszerű borturistaként Somlóra látogató Tóth Barnabás első somlói “meglátni és megszeretni” pillanata óta hosszú utat járt be szőlészként és borászként is. Azon kevés szerencsés emberek egyike, aki minden külső ok és kényszer nélkül tökéletesíthette tudását: a Somló legértékesebb dűlőjének szívében, annak is a kellős közepén őszinte szeretettel művelt tőkéivel szemben sem mennyiségi, sem pedig anyagi elvárásai nincsenek. Tíz év alatt ebből a szerelem-házasságból számos bor született pincéjében. Szerintünk mindegyik kiváló tétel volt, néha a térdenállás jutott a kereskedő eszébe, hogy Barnát rávegye arra, hogy kihozza borát a piacra. Ő azonban kizárólag a tökéletessel elégedett, de talán még onnan is menne továb… A 2013-ban debütáló Barnabás Furmint és Hárslevelű nagyjából ezen kategóriába sorolható, a Hárslevelű azonnal az ötödik legjobb fehér szárazbor lett a Népszabadság TOP100-as listáján.

2013. legsikeresebb új Somlói borászata, a Népszabadság TOP100 listájának 5. legjobb száraz fehérborával ( Hárslevelű)

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető. 

Bálint Pince

Bálint pince 2014

Terület: 2 ha, északi oldal.

Küldetés: : Egy az ide látogató vendégek igényeit minden szempontból kielégítő, modern borászat létrehozása a helyi hagyományok és a különleges természeti értékek megőrzésével

A 2014 őszére teljesen elkészülő Bálint Pincészet épület-komplexuma a maximális táj-és környezet- tisztelet legkiválóbb példája lett a Somló Hegyen. 150 főt befogadni képes, majdnem 60 m átmérőjű látványpincéjük kupolájából semmi sem látszik már – ezt az egyedi tervezésű, mérnöki bravúrnak számító betonkupolát ugyanis teljes egészében besüllyesztették a hegybe. Ami viszont látszik, az 5 darab gyönyörű, tájba teljesen illő, stílusos kis parasztház. Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházójának Somló iránti tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, hogy a tulajdonos maga iratkozott be borászati képzésre, és a 2 hektáros területről szüretelt szőlőből ma már saját kezével készíti tiszta, elegáns és az északi oldalra jellemző “keménybazaltos” borait.

Várva várt hiánypótló mind az új stílusú,  minőségi borok, mind pedig a helyi turizmusfejlesztés terén.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009-es évjáratú olaszrizlingjéről és juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/04/17/balint-pince-somloi-olaszrizling-2009/
http://borravalo.hu/2013/04/16/balint-pince-somloi-juhfark-2009/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Barcza Bálint pincéje

barcza balintTerület/

Area: 4,5 ( Somló , Csobánc) , déli oldal / Southern side

Küldetés/ Mission: “ Folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készíteni”

Barcza Bálint apai és anyai ágon is évszázados borászhagyományokkal rendelkező családok sarja. Balatoni szőlőik mellett a Somló egyik legkiválóbb ( és legnehezebb)  déli fekvésű területét műveli és legtöbb idejét itt is tölti, a közvetlenül a somlói “Kőkonyha” alatt található családi pincében. Bálint tanult borász, ennek ellenére nagy alázattal és tisztelettel, nem elkapkodva alkotja meg évről évre új borait, mindig csak azt tárva a nagyközönség elé, amit arra érdemesnek tart. 2012-ben Somlói Juhfarkja először nálunk került forgalomba.  A Vándor pince mellett Bálint tipikusan az a fiatal borász, akire mind a helyiek, mind pedig a borértő nagyközönség szívesen tekint úgy, mint Somló legújabb borásznemzedékének oszlopos tagjára.

Jövendőbeli nagy potenciált keresők és újnemzedék-rajongók pincéje

Kóstolójegyzet Barcza Bálint 2011 évjáratú juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/04/19/barcza-balint-juhfark-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Bogdán Birtok Pincészete

Bogdan BirtokTerület: 16 ha, Délnyugati oldal.

Küldetés: Mély hagyománytiszteleten alapuló korszerű szőlőművelés.

Igazi családi Birtok, ahol a különböző generációk értékei egységes egésszé álltak össze. Ez a harmónia tükröződik fiatalos, friss boraikban, és teszi széles körben elfogadhatóvá komolyabb, testes tételeiket. A pincészet választéka minden generációnak és minden ízlésnek tartalmaz megfelelő tételt – az idősebb uraktól a fiatal hölgyekig.

Hölgyvásárlóink egyik kedvenc pincészete.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011 évjáratú tramini és primavera borairól:

http://borravalo.hu/2013/04/25/bogdan-pince-tramini-2011-feledes/
http://borravalo.hu/2013/04/22/bogdan-primavera-2011/.

A nagy közönségsikerű 2013-as Primavera elfogyott, az új évjárat 2014 őszétől lesz újra kapható.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Borbély Családi Pincészet

Borbely Juhfark Somlo

Terület: 18ha ( Balaton&Somló ) , Somlón a déli oldalon

Küldetés: Hagyományos borkészítés, családi értékek, kiváló termőterületek

A Borbély család első szőlőterületeit 1981-ben, hobbiként telepítették újra, 1996 óta palackoznak borokat. Termőterületeik a Balaton – felvidék legszebb tanúhegyein és a Somlón találhatóak. A korábban a Badacsonyi Állami Gazdaságban dolgozó szülők által létrehozott pincészet mindennapi életében ma már a két gyermek is aktívan részt vállal.

Juhfark-rajongók egyik kedvenc pincéje, az egyik közkedvelt “Nászéjszakák bora” feliratozású palackunk.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Csetvei Pince

Csetvei Somlo

Terület: 0,5 ha, délinyugati oldal.

A hazai borvilágba 2011-ben új tehetségként üstökösként “berobbanó” Csetvei Krisztina alapvetően Móri boraival nyűgözi le közönségét, és kevesen tudják, hogy Somlón, a Szt. Ilona kápolna mellett is van egy kis területe. Az itt termett olaszrizlingből készül reduktív eljárással a ez a Kő-Papír-Olló sorozatban megjelenő friss, fiatalos somlói bor, az új generációs vonal erősítéseképpen.

Wines available at Somló Wine Shop / online:

Csordás-Fodor Borház

csordas fodor borhaz

Terület: 8,5 ha, déli oldal.

Küldetés: Megszerettetni a Somlót és annak környékét az itteni borok szeretetén keresztül.

A Hegy “bejáratánál”, saját állandó nyitva tartással működő, közismert Borház borai csak azért kaphatók nálunk is már az első napoktól, mert a tulajdonosok fontosnak tartották, hogy közös kezdeményezésünkben részt vegyenek, amiért külön köszönet. Kiváló területen termő olaszrizlingjeik évtizedek óta trend-határozó és Somló-formáló borok.

Kirándulók kedvence, könnyen érthető- és iható borokkal ill.  komoly, nagy “Selection” kategóriájú tételekkel .

Kóstolójegyzet a pincészet 2011-es évjáratú juhfark, és 2008-as évjáratú olaszrizling borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/14/csordas-fodor-nagy-somloi-olaszrizling-2008/
http://borravalo.hu/2013/04/29/csordas-fodor-nagy-somloi-juhfark-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Dénes Hegybirtok

denes hegybirtok

Terület: 2,5 ha, Ság Hegy

Küldetés: “A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél”

Első Ság – hegyi borászatunk. Ez a kis családi pincészet egészen lenyűgöző professzionalitással készíti és tálalja borait, figyelembe véve a méretüket és az elhelyezkedésüket. 2005-ös piacra lépésük óta a Dénes Hegybirtok minden borkedvelő számára ismert névvé vált, ismertté téve egyben a Nagy-Somlói borrégió ezen még kevésbé felfedezett részét is. A Dénes borok a termőhely és a szőlészet közötti harmónia megvalósulásának kiváló példája, a Ság – Hegy pedig Magyarország egyik még felfedezetlen, de elképesztően gyönyörű kis ékköve.

Különlegesség-keresők kedvenc pincéje, teljesen egyedi ízvilágú borokkal.

Kóstolójegyzet a pincészet 2011 évjáratú vörös, és 2007 évjáratú olaszrizling boráról (a linkben hibás az évszám)
http://borravalo.hu/2013/05/08/denes-voros-kakas-2011/
http://borravalo.hu/2013/05/03/denes-saghegyi-olaszrizling-2009/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Fazekas Pince

fazekas pinceszet somlo

Terület: 10 ha, déli oldal.

Küldetés: Az évszázados nemzeti, és családi borkészítési hagyományok megőrzése és továbbadása.

A Somló egyik leg-innovatívabb borászata. Temékeik száma meghaladja a harmincat, melyek közül csak egy az egykor a MALÉV járatain kínált Somló Pezsgő. Hagyományos fajták hagyományos feldolgozásával váltak ismertté, és méltán népszerűvé. Közvetlen szomszédunk, legfőbb folyóbor- és pezsgő-szállítónk. András ezen felül kiváló kávézópartner is, miután sikeresen felébresztette az ember lányát a traktorjával. Ami egyébként szerintünk még híres vincellér dédöregapjáé volt. Pont.:-)

Kóstolójegyzet a pincészet 2007-es juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/05/23/fazekas-juhfark-2007/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Fekete Béla pincéje

fekete bela somlo

Terület: 4 ha, Déli oldal.

Küldetés: Könnyedség és derű a borban, bölcs alázat és odaadás a szőlőművelésben.

Az egyik első Somlói pince, akiknek köszönhetően a rendszerváltás után a Somlói borvidék újra felkerült a borkedvelők térképére. Fekete Béla neve mára eggyé vált a Heggyel – 88 évesen méltán hívják a Somló Nagy Öregjének. Klasszikus , rendkívül magas és állandó minőségű borai lassan 30 éve töretlenül újabb és újabb híveket toboroznak Béla Bácsinak – és magának a Hegynek is.

A Fekete borokat igazából nem eladnunk kell, hanem megpróbálni igazságosan elosztani vásárlóink között.

Kóstolójegyzet a pincészet 2008-as hárslevelű, és 2007-es olaszrizling boráról:
http://borravalo.hu/2013/05/16/fekete-bela-somloi-harslevelu-2008/
http://borravalo.hu/2013/05/27/fekete-bela-somloi-olaszrizling-2007/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Géró Péter pincéje

gero peter somlo juhfark

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Györgykovács Imre pincéje

gyorgykovacs imre somlo

Terület: 1 ha, Déli oldal

Küldetés: Somló felsőfokon

Györgykovács Imrét nem lehet, nem kell és nem is vállalkozunk bemutatni. Ugyanolyan legenda ő a Somló életében, mint amilyen Fekete Béla bácsi: a rendszerváltás utáni időszak maroknyi kis pincéinek egyike, amelynek a Somló mai hírnevét köszönhetjük. Györgykovács Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2012 évben a borászok borásza.

A Somlói Borok Boltjának egyik legkeresettebb pincészete

Kóstolójegyzetek a pince 2010-es olaszrizling, és 2011-es furmint borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/10/gyorgykovacs-imre-somloi-olaszrizling-2010/
http://borravalo.hu/2013/05/29/gyorgykovacs-furmint-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Hollóvár Pince

Hollóvár 2014

Terület: 4 ha , Déli oldal.

Küldetés: Minőség és tisztaság mindenek felett.

Hogy az egykori borkereskedő, Takács Lajos, aki ráadásul Tokaj Hegyaljáról származik egyszer majd a Somló állandó lakója és egyik csúcs-borásza lesz, valószínűleg senki nem gondolta tizenöt évvel ezelőtt. A Hollóvár borok nagyon igényes, letisztult, magas minőségű “alkotások” , számos nagy magyar étterem tartja őket rendkívüli stabilitásuk és ételekhez való párosíthatóságuk miatt. A pince és a szőlőterületek déli bazaltorgonákon fészkelő hollók közvetlen szomszédja – innen a név. Lajos 2014-től eredeti szülőhelyén, Tokajban folytatja munkásságát. Somlói birtokát Kis Tamás, a Vándor pincészet tulajdonosa műveli tovább. A Hollóvár borokból még két évjárat kerül majd a piacra, a 2012-es és 13-as.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es furmint és hárslevelű borairól:
http://borravalo.hu/2013/06/19/hollovar-furmint-2011/
http://borravalo.hu/2013/06/25/hollovar-harslevelu-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Inhauser Pince

Inhauser Juhfark 2007

Terület: 1,5 ha , északnyugati oldal.

Küldetés: A juhfark megmentése

Az eredetileg gépészmérnök Inhauser István 40 évig készített borokat – sajnálatos módon azonban 2012.március 1-jén elhunyt. Munkássága, személyisége kitörölhetetlen nyomokat hagyott a Hegy történelmében – óriási szerepe van abban, hogy az egyébként “kihalásra” ítélt Juhfark mára a Somló legismertebb szőlőfajtája lett. A Vulkán névre keresztelt Inhauser István nevével fémjelzett Juhfark komplex ízvilága a Somlón belül is egy egészen különlegesnek számító termőterület ásványaiból épül fel: szőlője az északkeleti oldal olyan lávafolyásain termett, ahol a “normál” sörétes somlói bazalt mellett kemény, sziklás bazalt is található. Ez a “normál” somlós ásványosságot – ha ez egyáltalán lehetséges – még tovább fokozza. A bor egy ásvány-bomba – a Vulkán név nagyon találó rá. 2014 januárjában már csak 80 palack áll rendelkezésre ebből a borból.

Igazi Somló-hívők és borgyűjtők pincészete

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Kóstolójegyzet a borról: http://borravalo.hu/2013/05/22/inhauser-vulkan-somloi-juhfark-2007/

Kancellár Birtok

Terület: 16 ha, a déli kivételével minden oldalonKancellar Birtok

A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék legfiatalabb pincészete. A borászat megalakítására 2014 tavaszán került sor, amikor 11 hektáron kezdték el a gazdálkodást, volt Oszvald-birtok nagy részének átvételével. A termőterületek a hegy derekán, nagy lejtésű, nehezen művelhető, de a szőlő szempontjából ideális területen fekszenek.
Fajták: juhfark, furmint, hárslevelű és olaszrizling.  2015-ben már több mint 16 hektáron folyik a gazdálkodás, az új tulajdonosok az eddigiek mellett új szőlőfajták telepítését és célul tűzték ki.

 

Károly Gazda Pincéje

Schnur Borok

Terület: 1,5 ha, délnyugati oldal.

Károly gazda ( Schnur Károly ) több, mint egy évtizede a Somló egyik meghatározó személyisége. “Különleges Juhfark Bortúra” néven nem csak borkóstolókat szervez, de rendszeresen visz csoportokat a Somló Hegyen túrázni. A Szt. Ilona dűlőben, közvetlen a kápolna alatti kispincéin felül 2014-től a Somlószőlősi úton lévő kis vinotékájában is megtalálhatóak és kóstolhatóak ásványos, karakteres borai.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Kolonics Károly Családi Pincészete

Kolonics Károly borai

Terület: 8 ha, Déli, keleti és északi oldalakon

Küldetés: Hűség és tradíció.

A többgenerációs családi pincészetet működtető Kolonics Károly a történelmi, ezen belül is a Somlóvidéki hagyományok egyik leghűségesebb követője és ismerője. Fahordós érlelésű, hozamkorlátozott, jellegzetesen “Somlós” borai mára jól ismertek a hazai piacon, a közelmúltban pedig határainkon túl, Lengyelországban, Kínában és Erdélyben is hódítottak új híveket.A pince vendégháza a Somló egyik legnépszerűbb szállása, Karcsi pedig szépen lassan végleg megkapja “a somlói olaszrizling-király” titulust a szaksajtótól. 2009-es Olaszrizligje a Pannon Bormustra egyik száraz fehér csúcsbora lett.

Somlórajongó borturisták egyik kedvenc borászata, rendszeres visszajárókkal.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2009-es furmint, és 2011-es olaszrizling borairól : http://borravalo.hu/2013/06/04/kolonics-furmint-2009/
http://borravalo.hu/2013/06/21/kolonics-olaszrizling-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Kreinbacher Birtok Pincészete

kreinbacher birtok

Terület 30+ha, déli, délkeleti és délnyugati oldalakon.

Küldetés: “…az elérhető legmagasabb minőségű borokon keresztül megmutatni a Somló kivételes képességét.” (Kreinbacher József)

Az utóbbi évtized legnagyobb fejlesztéseinek tulajdonosát a Somló ismerőinek aligha kell bemutatnunk: a Hegy mai arculatát nagy mértékben a Kreinbacher Birtok jelenléte formálta olyanná, amilyennek ma látjuk. Boraik kiváló minőségű, a legmodernebb szőlészeti- és borászati technológiával- és humánerőforrás háttérrel bíró termékek, felsorolhatatlan mennyiségű országos és nemzetközi díj nyertesei. 2013-ben tovább bővített pezsgőpincészetük és borászati központjuk a Hegy déli arculatát végleg megváltozató és meghatározó építészeti jelenség, 2014-ben nyíló szállodájuk és éttermük pedig újabb nagy hiánypótoló lesz a Somló turisztikai életében.

A Kreinbacher választék a hozzánk betérő borturisták „check”-listájának egyik állandó eleme.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2009-es somlói cuvée, és 2011-es juhfark borairól
http://borravalo.hu/2013/05/31/kreinbacher-somloi-2009/
http://borravalo.hu/2013/06/27/kreinbacher-juhfark-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető

Laposa Birtok

laposa birtok

Terület: 1,5 ha, keleti oldal.

Küldetés: “…szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak…”

A Laposa név leginkább a Balatoni borok szerelmeseinek cseng ismerősen, kevesebben tudják róluk, hogy Somlón is művelnek szőlőt, bár talán a “bazaltbor” megálmodóinál ez nem is lehet másként.  Laposáék somlói területéről önállóan juhfark, méltán híres ‘4 hegy’ tételükhöz pedig házasítva olaszrizling kerül a palackokba.

A Balaton-Felvidék szerelmeseinek kedvence

Kóstolójegyzet a 2011-es jufarkról:
http://borravalo.hu/2013/06/17/laposa-somloi-juhfark-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Marton Pince

Marton Pince Somlo

Terület:1,5 ha, Déli oldal

Küldetés: Szívvel-lélekkel a metszéstől a palackozásig

A Marton családi hagyományokat negyedik generációként 2012-től Mundi Gábor végzett borász, borbíráló vette át, művelésben újraegyesítve az elmúlt évtizedekben széttaglalt családi szőlőterületeket.  A Somló iránti tisztelettel és szeretettel munkálkodik a hegy déli lejtőjén és készíti a kor igényeihez igazodva a minőségi borait. Hivatásának tekinti a Somlói bor szélesebb körben való népszerűsítését, a Somlói természeti – és szőlészeti hagyományainak megőrzésén munkálkodó önkéntes csoportunk oszlopos, és egyik legaktívabb tagja.

Az új somlói pincészetek kutatói számára garantáltan kellemes meglepetés

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Mátyás Lovastanya és Pince

Matyas Istvan borai

Terület: 0,5 ha, Északi oldal.

Küldetés: A lovak, a Somló és Magyarország iránti szeretet megosztása

Ez a pince jó példája annak, mikor valaki úgy csinál valami különlegesen jót, hogy csak úgy “mellékesen”, saját kedvére alkot. Mátyás Istvánt első sorban lovak iránti rajongásáról ismerjük – az ő tulajdonában van a Somlószőlős határában működő Mátyás Lovastanya és Panzió, ahol a szállásadás mellett Somlói lovaskocsis túrával is kedveskednek a vendégeknek. Bár első sorban nem borásznak vallja magát, palackjai kiváló minőségű, igazi Somlói tételeket rejtenek – 2002-es olaszrizlingje igazi óbor-különlegességként nagy népszerűségnek örvend.Az érdekességeket kedvelő és a kevésbé ismert pincéket kutató vendégeink egyik kedvenc borászata.

Kóstolójegyzet a pince 2002 évjáratú olaszrizlingjéről:
http://borravalo.hu/2013/08/01/matyas-pince-somloi-olaszrizling-2002/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

A nagy bajuszú Jász Laci Pincéje

jasz st margit borokTerület:3 ha, Déli oldal
Küldetés: ” Apa, te csinálod a világ legjobb borát”

A Margit Kápolna szomszédságában gazdálkodó, most éppen szőlész-borász mérnöki képzésre járó nagybajúszú Jász Laci mára Somló egyik jellegzetes arcává vált. Bár szőlőjét távolról műveli, helyben lakó borászokat megszégyenítő aktivitással vállal önkéntes feladatokat és vesz részt Somló közösségi életében. Nem kicsi feladatát kislánya fogalmazta meg, miszerint ” Apa, te csinálod a világ legjobb borát” – így hát mit tehet : a világ legjobb borát fogja készíteni, minden évben, minden időben….

A borász hitvallása:
“Az embernek önmagából művet kell alkotnia, hogy az örökben abban éljen. …  A művet meg kell különböztetni a mutatványtól. A mű az emberi élet anyagából készül, mintha egyetlen, sűrű és végleges alakja lenne annak, ami veszendő; a mutatvány bravúr, ami megtanulható és ismételhető. A mutatványból az ember hiányzik. /Hamvas Béla: Az életmű – részlet/”

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Pápa Család Pincéje

Pápa Lajos borai

Terület: 1,1ha, Nyugati oldal

Küldetés:”Alföldi borászati gyökerekkel Magyarország egyik leghíresebb borvidékén csúcsborokat előállítani családunk, barátaink és fogyasztóink örömére”

A Pápa Család 2001-ben vásárolt szőlőterületeket és pincét a Somló hegyen. A család eredetileg Alföldi származású, ahol már több, mint 20 éves borászhagyomány áll mögöttük. A Somló mégis olyannyira megragadta képzeletüket, hogy itteni területeik 80%-át újratelepítették, és idejük nagy részét ma már a hegyen töltik. A Séd- és Ragalja dűlőkből származó hagyományos és reduktív erjesztésű technológiával készült fajtaboraik az elmúlt 11 évben számos helyi- és nemzeti versenyen szerepeltek kiváló eredménnyel,  a kizárólag jó évjáratokban készülő késői szüretelésű Juhfarkjuk igazi borkülönlegesség.Kispince-vadászok és késői szüret rajongók nagy kedvence.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Polgár-Mátyásfalvi Pincészet

PolgárMátyás

Terület: 1 ha, Délnyugati oldal.

Küldetés: Precizitás , magas minőség , díjnyertes borok

Aki a Somlón kis pincészetek után kutat, ahol a nagyközönség által kevésbé ismert kincsektől eshet le az álla, a fizikus-matematikus páros tulajdonában lévő Polgár – Mátyásfalvi pincénél jó helyen jár. Cuvée-jük az olasz és hárs egészen különös keveréke, olaszrizlingjeik pedig egyszerűen bámulatosak.  Külön öröm, hogy a pince nem tartja vissza a frissebb évjáratokat, így pl. ezek az olaszrizlingek több évre visszamenőleg párhuzamosan kóstolhatóak. Bár évről évre más-más arcot mutatnak, de az egyértelműen beazonosítható, kiváló termőterület és a kompromisszum-mentes minőség mindegyikben állandó.

A legnépszerűbb “meglepetés” pincészetünk

Kóstolójegyzet a pincészet 2009 évjáratú Réka Cuvée-jéről:
http://borravalo.hu/2013/06/12/polgar-matyasfalvi-reka-cuvee-2009/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Royal Somló Pince

Royal Somlo J

Terület: 1 ha, Déli oldal.

Küldetés: “A természet önkifejezése mellett csak minimális szőlészeti-, és borászati beavatkozásra van szükség nagy borok készítéséhez”A Royal Somló J ( Juhfark) egy kézműves bor, amit fogyasztójának élvezetére alkottak. Minimális beavatkozással készült, ezért csodálatosan mutatja meg a fajta jellegét: friss savak, relatíve alacsony alkohol tartalom; illetve az egyértelműen somlói vonásait: ásványokban gazdag, tengeri sóra emlékeztető jegyeket. ( forrás és kép:RS website)

A bolt egyik legszebb palackjaKóstolójegyzet a pince 2009-es évjáratú J boráról:
http://borravalo.hu/2013/09/02/royal-somlo-j-2009/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Somlói Apátsági Pince

Somlói Apátsági Pince

Terület: 3 ha, Dél-Délkeleti oldal.

Küldetés:Tisztaság, egyszerűség, kompromisszum-mentesség.

A Somlói Borok több évszázados hírneve fennmaradásának egyik szívet melengető záloga ez az új generációs, volt Apátsági területen és pincében működő Borászat. Évről évre konzisztensen elképesztő minőségű kézműves boraikkal a borászat méltán vált mára “kultuszpincévé”. Mivel minden évben az összes borukat eladják, így minden SAP évjáratváltást egyfajta türelmetlen várakozás előz meg a hazai borpiacon, a termékmarketing nagymesteréhez, Steve Jobs – hoz méltó eseménnyé varázsolva az új apátsági borok piacra kerülését.

A SAP borok kereskedők közötti felosztása a leölt sárkányok, kiszabadított királylányok és örök kárhozatra vetett gonosz haramiák számának tényszerű igazolása után és alapján történik. Mi elég jól toljuk már harmadik éve. Nálunk kapható.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es évjáratú hárslevelűjéről és olaszrizlingjéről:
http://borravalo.hu/2013/10/01/somloi-apatsagi-pince-harslevelu-2011/
http://borravalo.hu/2013/09/13/somloi-apatsagi-pince-olaszrizling-2011/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető

Somló Kincse Kézműves Kispince

somlo kincse

Terület: 1,3 ha, Keleti oldal.

Küldetés: “Őszinte, tiszta, természetes és kézműves somlai borok készítése”

A tudatos területválasztás ill. némi családi kötődés hatására Andrási László 10 éve vásárolta első, dobai oldalon lévő szőlőjét.  A mára 1,3 hektáros területen a somlai főfajták mellett ősi magyar fajtákból is tervez bort készíteni, így pl. a jövőben kóstolhatunk majd ennél a pincénél Bakatort, Gohért, Sárfehért, Királyleánykát, Kéknyelűt, Budai Zöldet, Zöldszilvánit és Alattermőt.

A 2013-ban debütáló fantasztikus somlai kispincék sorába kiválóan illő új kézműves borászat

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Spiegelberg Pince


spiegelberg borok
Terület: 1 ha, délnyugati oldal

St Margit Pincészet

jasz st margit borok

Terület:3 ha, Déli oldal
Küldetés: ” Apa, te csinálod a világ legjobb borát”

A Margit Kápolna szomszédságában gazdálkodó, most éppen szőlész-borász mérnöki képzésre járó nagybajúszú Jász Laci mára Somló egyik jellegzetes arcává vált. Bár szőlőjét távolról műveli, helyben lakó borászokat megszégyenítő aktivitással vállal önkéntes feladatokat és vesz részt Somló közösségi életében. Nem kicsi feladatát kislánya fogalmazta meg, miszerint ” Apa, te csinálod a világ legjobb borát” – így hát mit tehet : a világ legjobb borát fogja készíteni, minden évben, minden időben….

A borász hitvallása:

“Az embernek önmagából művet kell alkotnia, hogy az örökben abban éljen. …  A művet meg kell különböztetni a mutatványtól. A mű az emberi élet anyagából készül, mintha egyetlen, sűrű és végleges alakja lenne annak, ami veszendő; a mutatvány bravúr, ami megtanulható és ismételhető. A mutatványból az ember hiányzik. /Hamvas Béla: Az életmű – részlet/”

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Szt. Márton Pincészet

Terület:14 ha, Északi oldalfehervari borok 150A Fehérvári Károly nevével jelzett pincészetet a Somlót ismerőknek aligha kell bemutatni: Karcsi bácsi az egyik legrégebbi, legismertebb borász a Hegyen. A pincészeté a mai napig az egyedüli fajtaborként palackozott sárfehér a Somlón.
A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Szabó Attila Pincéje

Szabo Attila Juhfark Somlo

Terület: 1,2 ha, Nugati oldal.

Küldetés: A családi hagyományok továbbvitele

A Szabó Pincészet társtulajdonosa, a testvér Attila saját kis pincéjében is készített és palackozott bort, kihasználva a terület adta kiváló lehetőségeket és a bor ill. a borkészítés végtelen lehetőségeit az önkifejezésre. Juhfarkjuk a tipikus Szabó- és somlai borok adottságaival rendelkezik, mégis egyértelműen megtalálható benne a borász egyénisége. Sajnálatos módon 2015-ben Szabó Attila egy véletlen autóbalesetben elhunyt. Utolsó évjárata, ami nálunk kapható a 2009-s.

Kispince-vadászok és Juhfark-hasonlítgatók kedvence

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Szabó Gyula Pincéje

szabo pinceszet

Terület: 1,2 ha, Nugati oldal.

Küldetés: Kis családi pincészetből komoly borászattá nőni, a hagyományos kispincészet értékeinek megőrzése mellett

A Szabó pincészetet a helybéliek igen jól ismerik – folyóboraik minden évben maradék nélkül fogynak el következetes magas minőségüknek köszönhetően. Palackba csak a Juhfark kerül – évről évre szerényen, de biztosan hódítva a viszonylag ismeretlen pincészetnek újabb rajongókat. id.Szabó Gyula és fia, egy több, mint 500 éves családi pincében borászkodik, teljesen hagyományos módszerekkel. Területük az egyik legmostohább részt foglalja magába a nyugati oldalon – a somlói albumunk “felvonós” kiskocsis képe náluk készült. A lejtő szöge itt jócskán megközelíti a 45 fokot, csak kézzel művelhető.

Azok a vendégeink, akik azzal a kéréssel jönnek hozzánk, hogy egy ‘igazi’ , hagyományos Juhfarkat szeretnének találni maguknak, szinte kivétel nélkül mindig ennél a pincénél kötnek ki.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2005-ös és 2010-es évjáratú Juhfarkjairól:
http://borravalo.hu/2013/11/05/szabo-pinceszet-somloi-juhfark-2005/
http://borravalo.hu/2013/05/28/szabo-pinceszet-juhfark-2010/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

 

Szalai Pince

Szalai juhfark

Terület: 3 ha, Déli oldal.

A Somlói Borok Boltjában kapható : Juhfark 2013

Tornai Pincészet

Tornai Pinceszet

Terület: >50 ha, minden oldalon

Küldetés: “A Tornai Pincészet ars poeticája a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása” ( forrás: Tornai Website)

Szinte nincs olyan család a Somló környéki falvakban, akinek valamelyik tagja ne ismerte volna a Tornai Pincészet alapítóját, Tornai Endrét – Bandi bácsit – és akinek az életére valamilyen módon ne lett volna hatással, beleértve e sorok íróját is.  A közülünk nemrég távozott karizmatikus alapító életművének méltó jutalmaként még láthatta annak kiteljesedését: a mostanra már a harmadik generáció által irányított Tornai Pincészet a Somló szerves része, a Hegy elképzelhetetlen lenne nélkülük. Állandó nyitva tartással üzemelő borboltjuk teljes választéka mellett nálunk mostanra már 8 tételük kóstolható és vásárolható.

Legfőképpen azok a vendégeink örülnek a Tornai boroknak, akiknek már nincs idejük/erejük átmenni a Hegy túlsó végébe a pincészet saját boltjába.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009 évjáratú Top Selection Juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/09/11/tornai-pinceszet-top-selection-juhfark-2009/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Tóth Pince

Kofejto Cuvee Somlo

Terület: 0,5 ha, Nyugati oldal

Küldetés: A Somló adta lehetőségek elegáns stílusban és nemzetközi minőségben való megmutatása egyetlen pohár borban.

Tóth Péter a Somló-környékének szülötte, családi szőlőterületeiket kertészeti egyetemi évei alatt, saját ösztöndíjából telepítette újra. Diplomamunkáját  a késői szüret és dűlőszelektálás témakörökből írta, gyakorlati tanácsadója az akkor Tornai pincészetnél dolgozó Várszegi György volt, Péter így szerencsés gyakornokként részese volt a Tornai Top Selection brand ill. borok megszületésének. A Tóth Pince Kőfejtő Cuveé-je, több éves hazai és külföldi tapasztalatszerzés után legelőször 2010-ben készült, de ez az évjárat nem került a piacra, a pincéből elfogyott.  A borhoz a szőlőfajtákat külön szedik, a házasítás egy éves hordós érlelés után kerül a palackokba. Mindössze 1800 palack készült a Somlói Borok Boltjában debütáló 2011-es évjáratból, amit 2013-ban a piacra kerülése után azonnal Budapest Borának választottak. Péter újabb színfolt a Somló tehetséges fiatal borász-palettáján, megnyugatóan lokálpatrióta, így személye újabb biztosíték a borvidék jövőjére nézve.

Egy újabb “WOW” faktor a kóstolólistán – újdonság- és meglepetés-keresők biztos kedvence lesz majd.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Vándor Pince

somloi vandor pince

Terület: 5 ha, északi- és déli  oldalak

Küldetés: Somló – az új generáció szemével

Kis Tamást a szíve hozta a Somlóra – és sokunk reménye teljesül, mikor  arról hallunk, hogy 2014-től végleg a Somló mellett kötelezi el magát. Tamás az egyik legfiatalabb borász a Hegyen, aki két év töretlen egyboros sikere után a 2013-as évjáratban nemcsak új fajtaborokkal, és új Aszó-dűlőbeli területtel bővítette kezdetben pirinyó pincészetét, de az idei év legjobb híreként 2014. tavaszától a Hollóvár pincészet kezelését is átveszi, ami ezután Vándor pincészetként fog tovább élni.  Két éve ezt írtuk róla: “Tamás keze nyomán várhatóan ilyen igazi nagy Somlói borok születésének lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő években – merthogy igazi tehetséget nyert vele a Hegy.” Nem tévedtünk. Takács Lajos somlói “öröksége”  jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

A 2012-es borászati év egyik legnagyobb somlói felfedezettje

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető

Várkapitány pincészet

varkapitany somlo

Terület: >15 ha, É,ÉK,D oldalak

Küldetés: ” A bor, amely harmonizálja az auránkat”

“A Várkapitány Pincészetet 2007-ben alapította Csáki Tibor. A valamikori Inhauser Pincészettől megvásárolt területeken kezdett el gazdálkodni a hegy északi oldalán, a Somlói vár tövében. A néhány hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett. Ezzel a birtoknagysággal méret tekintetében a Somlói borvidék középmezőnyébe tartozik.” Forrás: Várkapitány Pincészet

Kóstolójegyzet a pincészet 2008-as juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/06/05/varkapitany-nagy-somloi-juhfark-2008/

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Zsirai pincészet

zsirai pinceszet

Terület: 1 ha, Déli oldal

Küldetés“Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” 

A relatíve “új” somlai pincészetek közül talán az egyik legszebb célból létrejött gazdaság.  Tokaji és villányi területeik mellett Somlón a déli oldalon a volt ciszterci apátsági dűlőben találtak “otthont” álmaiknak Zsiraiék, ahonnan 2012-ben a Somlóról elsőként piacra került boraik a Somlói Borok Boltjában debütáltak. A Somlai sorozat nyitó évjáratai nagy ígéretű, a Somlót utolsó cseppig “visszaadó”,  ugyanakkor könnyed és tiszta borok – izgatottan várjuk a folytatást!

Új pince-vadászok kellemes meglepetése lesz ez a borászat.

A pincészet Somlói Borok Boltjában kapható borainak listája itt elérhető.

Design: WebKreativ.net | Motor: WP